Τιμες πελλετ 2013

14 Μάι.

Ποια είναι η τιμή πελλετ που πρέπει να αγοράζουμε;

Πολύ συζήτηση γίνεται τελευταία σχετικά με τις τιμές του πέλλετ. Υπάρχουν forum που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό. Υπάρχουν site που κάνουν καθημερινές αναφορές.

Τελικά ποια πρέπει να είναι η τιμή που αγοράζει κανείς το πέλλετ.

Αν δούμε τους πίνακες η τιμή του πέλλετ είναι κατά μέσο όρο 300 ευρώ από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα. Στην Βόρεια Ελλάδα οι τιμές είναι γύρω στα 250 ενώ στην Νότια γύρω στα 350.

Οπότε αν μένετε στην Βόρεια Ελλάδα και αγοράσετε στα 300 ευρώ μάλλον αγοράσατε ακριβά ενώ αν βρίσκεται στην Νότια Ελλάδα, με την ίδια τιμή, μάλλον αγοράσατε φτηνά.

Από τι εξαρτάται η τιμή του πελλετ;

Η τιμή του πέλλετ εξαρτάται από 2 παράγοντες.
1. Το κέρδος του εμπόρου
2. Τα μεταφορικά.

Θα ξεκινήσω με το 2ο. Τα μεταφορικά είναι η μεγαλύτερη πληγή για το πέλλετ. Τα περισσότερα εργοστάσια βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα και κοντά στα σύνορα. Επίσης μεγάλες ποσότητες πελλετ εισάγονται από χώρες των Βαλκανίων. Όπως καταλαβαίνει κανείς όσο πιο Βόρεια μένει κανείς τόσο πιο κοντά βρίσκεται στα εργοστάσια και τόσο πιο εύκολο είναι για αυτόν να βρει φτηνό καύσιμο.

Αντίθετα στην Νότια Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα τα πράγματα είναι δύσκολα. Αφενός το μεγάλο κόστος των μεταφορικών από Βόρεια Ελλάδα αλλά και ο συνδυασμός έλλειψης αποθηκευτικών χώρων καθιστά τις τιμες πελλετ υψηλές.

Όσο αναφορά το κέρδος των εμπόρων. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να πουλήσουν ένα τόνο πελλετ και να βγάλουν 100 ευρώ. Αυτό δεν γίνεται. Το πέλλετ φεύγει από τα εργοστάσια στα 165-190 ευρώ, χωρίς το Φ.Π.Α . Μαζί με τα μεταφορικά και το Φ.Π.Α φτάνει στον έμπορο γύρω στα 250-270. Ε δεν γίνεται κάποιος να θέλει να πάρει 400 ευρώ τον τόνο. 330 είναι μια λογική τιμή για πέλλετ πιστοποιημένο στην Αθήνα. Και 300 για πέλλετ Ελληνικό.

Μένω Νότια Ελλάδα τι μπορώ να κάνω για να βρω φτηνό πέλλετ;

Αρχικά θα πρέπει να αγοράσεις καλοκαίρι. Οι τιμές του πέλλετ είναι φτηνότερες τους καλοκαιρινούς μήνες. Αφετέρου θα πρέπει να απευθυνθείς σε εργοστάσια που βρίσκονται κοντά σου. Υπάρχουν κάποια ελληνικά εργοστάσια καινούργια που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα και υπόσχονται φτηνό και ποιοτικό πέλλετ. Ίσως αξίζει να δοκιμάσεις.

Ελληνικό πέλλετ; Τι είναι αυτό;

Δυστυχώς σαν χώρα σε άλλον ένα τομέα που θα μπορούσαμε να είμαστε μπροστά είμαι πάλι ουραγοί. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλά εργοστάσια πελλετ. Επιπλέον αυτά που υπάρχουν είναι αφενός μικρά και αφετέρου δεν έχουν και την καλύτερη ποιότητα.

Από την άλλη υπάρχουν εργοστάσια που λένε ότι είναι Ελληνικά και το προϊόν τους παράγεται στην Βουλγαρία.

Η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει άμεσα. Ήδη το 2012 δημιουργήθηκαν 3-4 νέα εργοστάσια που ήρθαν να προστεθούν στον κατάλογο των ελληνικών εργοστασίων πέλλετ. Μερικά από αυτά έχουν καλό πέλλετ, από ελληνικά ξύλα.

Έτσι αγοράζοντας ελληνικό πέλλετ στηρίζουμε τόσο την χώρα μας όσο και τον Έλληνα εργαζόμενο σε μια σειρά από επαγγέλματα. Εργάτες, υλοτόμους, μεταφορείς, προμηθευτές πρώτων υλών, λογιστές, κατασκευαστές σελίδων στο Ίντερνετ κλπ.

Επίσης τα λεφτά μένουν στην Ελλάδα και δεν φεύγουν για τα Βαλκάνια και κυρίως για τους κολλητούς των Γερμανούς, τους Αυστριακούς που με τις μεθόδους marketing που χρησιμοποιούν μας έχουν πασάρει το πανάκριβο πελλετ τους ως το καλύτερο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: